Shawty På Bloggen

Sjove bokeh effekter til dine billeder

Billedeeffekter skal ikke nødvendigvis laves i Photoshop. Nogle af dem kan du sagtens lave selv, uden at du behøver at være grafikker, professionel fotograf eller den store Jørgen Clevin. Med lidt pap, en skalpel og tape kommer du langt med de sjove bokeh effekter.

Bokeh er alt det der ikke er i fokus i dit billede, som f.eks en lyskilde i baggrunden. Du kan forme din bokeh uden at det påvirker resten af billedet, ved hjælp af en simpel teknik.
Vi har senest brugt metoden til vores Halloween portrætter, hvor vi tilføjede nogle klassiske uhyggelige bokeh figurer. Herunder er min mand f.eks. med en flok flagermuse. Flagermusene var i virkeligheden blot en lyskæde, men med en lille hjemmelavet papskive på kameraet, formede lyset sig til en flok flagermuse.

bokeh effekter portræt

Du kan også lave bokeh effekter derhjemme

Du klipper simpelthen en cirkel af pap der passer med størrelsen på dit objektiv. I midten af papskiven skærer du så den form du ønsker din bokeh skal have.
gør-det-selv bokeh effekter

Nu skal du blot finde en metode til at montere papskiven på dit objektiv. Du kan være heldig med størrelsen på papskiven således at den sidder i spænd helt af sig selv eller du kan tape den midlertidig fast. Herunder har vi lavet et rør der kan sættes udover objektivet og hvor man kan skifte mellem papskiver.

IMG_3853
Min mand har fabrikeret denne anordning ud af pap og tape og den var rar at have når man ville skifte mellem forskellige motiver. Men det behøver ikke at være mere avanceret end et par elastikker som vist i denne guide.

Bokeh effekt til dine julebilleder

Julen står for døren og her er det oplagt med nogle flotte dunkle stemningsbilleder. Så hvorfor ikke imponere familie og venner med nogle anderledes julebilleder, som vi har gjort her. Vi har lagt et plastikjuletræ med lyskæde i baggrunden og sat en papskive med et hjerteformet hul på objektivet for at opnå denne søde bokeh effekt. Måske en ide til julekortene med billeder af ungerne eller kæledyrene?

bokeh effekt jul

Imens selve papskiven er nem at lave, kræver teknikken lidt øvelse. Prøv dig frem med lyssætningen og afstanden til lyskilden – det gør en stor forskel på resultatet.

God fornøjelse hvis du kaster dig ud i dette sjove lille foto projekt :)

Se også:

Posted under: På Hobbyplan, På Photoshoot

2 comments

 • Andreas Löwenborg on November 8, 2013 at 1:03 pm said:

  Reply

  Fine billeder :)

  Et lille tip: Den maksimale størrelse du kan lave dit motiv er givet ved

  D = f / N,

  hvor D er den maksimale diameter, f er brændvidden af objektivet og N er blændetallet.

  For et 50 mm objektiv med et blændetal på N = 2 (eller f/2), skal du altså lave et motiv på mindre end 25 mm i diameter for at få effekten. Og det er under antagelsen at det er perfekt centreret på objektivet.

  Jeg lavede mit eget system som jeg brugte da jeg var i New York tidligere i år, med rimelig gode resultater :)

Leave a Reply