Shawty På Bloggen

Jeg Ønsker Mig…

…færre lister !

I julen så jeg mig lidt sur på ønskelister – mere det der med at give dem end at modtage dem – fordi jeg synes det bliver så bestillingsliste agtigt og tager lidt af spændingen.

Nu hvor min 30års fødselsdag står for døren er det endnu engang blevet aktuelt, så jeg synes lige jeg vil dele mine tanker om dem.

Jeg har altid konstrueret ønskelister på bestilling fra forældre, svigerforældre og manden. Jeg kan bruge lang tid på at lave lister fordi der helst skal være lidt at vælge imellem så jeg ikke ved præcis hvad jeg får (og som til tilgodeser forskellige budgetter). Og så skal der jo helst også stå noget forskelligt på de lister jeg deler ud, når folk ikke kordinere gaver med hinanden. Så der skal alligevel findes på en del. Dernæst har jeg erfaret at man skal være meget specifik i sine ønsker hvis man vil undgå at skulle bytte. Jeg er ikke god til at fortælle folk hvis de har købt noget der er forkert eller bare ikke falder i min smag, så det får jeg alligevel aldrig gjort. Og så bliver ønskelisten jo lidt overflødig hvis folk alligevel ikke har chancen for at finde det rigtige.

Dear Santa

Derfor er mine ønskelister blevet mere og mere specifikke i løbet af årene, med billeder og links og forslag til steder det kan købes. Så taler vi altså lige pludselig om en bestillingsliste i stedet og jeg synes både det virker meget forvent og super kedeligt med den slags lister. Den ene liste jeg slap afsted med at skrive julen 2012 sørgede jeg derfor at gøre knap så specifik og så bare forsøge at blive glad for hvad end det resulterede i. Det gik nu også fint og gjorde det gik langt mere snapt  at forfatte :)

Jeg ved godt det kan være svært at finde på gaver og at lidt hjælp kan være rart da man ikke altid lige har den perfekte ide til den gode personlige gave. Derfor er det vel også naturligt at spørge om en ønskeliste, f.eks. nu her hvor jeg fylder 30.

Jeg har det bare ikke selv godt med at invitere til fest, hvorefter jeg lige smider en liste ud af godkendte “adgangsbilletter”‘. Eftersom traditionen foreskriver gaver til fødselsdag kan jeg ikke frasige mig en hvis forventning om at der selvfølgelig vil være gaver, men samtidig er det jo ikke derfor jeg inviterer og jeg ønsker ikke at nogle bliver hjemme fordi de ikke har råd til en gave. Derfor synes jeg faktisk det er helt i orden hvis man kommer tomhændet eller har snuppet en flaske vin fra reolen i sidste øjeblik (fordi man er mand :P). Det budskab slår bare ikke lige så godt igennem hvis invitationen kommer med en ønskeliste.

Gave

 

Til min forestående fødselsdag har jeg – efter at være blevet spurgt – dog lagt nogle foreslag op på det tilhørende Facebook event, fordi jeg tænkte at jeg jo ellers nok skulle svare på det spørgsmål et par gange endnu ;) Dog var de der ikke fra start !

De ønsker jeg lagde ud var på gavekort til de butikker jeg ynder at handle i, sådan at jeg kan gå på shoppingtur og forkæle mig selv efterfølgende. Det er jo ikke fordi det er en særlig kreativ eller personlig gave, men hvem siger også det altid behøver at være det. Det er til gengæld noget jeg ville blive glad for og kan bruge (hvem elsker ikke at shoppe for andres penge?) og så koster det lige præcis det man har lyst til og mulighed for at give. På den måde har jeg forsøgt at lave en Ønskeliste Light (how did I do?).

Jeg er før blevet inviteret til fødselsdag via et Facebook event hvor der fra start af forelog en omfattende ønskeliste med enormt dyre ting (f.eks. en iphone 5 og en meget specifik cykel) og det fik mig med det samme til at vælge festen fra. Jeg er klar over at listen er set udenfor kontekst: det kan være at vedkommendes venner har bedt om at få en liste op med det samme og måske også har sagt noget om at det godt må være dyre ting.

Eftersom der for mig er tale om en pærifer bekendt, kendte jeg ikke andre der skulle deltage som jeg evt. kunne slå mig sammen med og selvom jeg gjorde er jeg ikke sikker på jeg havde valgt at gøre det, alene fordi det fremstod som værende utrolig forvent. Havde det været en nær ven der lavede samme trick var jeg nok ikke hoppet fra alene af den grund, men på mig virkede det ucharmerende og jeg vil til hver en tid forsøge at holde mig fra at give andre lignenede indtryk. Det lyder måske hårdt men det var mine umiddelbare tanker – råt og usødet.

Ønsker

Andre er mere beskedne i deres ønsker :)

Spørgsmålet om hvorvidt der skal uddeles ønskelister til særlige lejligheder var også oppe og vende ved vores bryllup sidste år. Her er det jo også kutyme at komme med en gave til brudeparret og til tider kan disse også løbe op i en pæn stor sum. Alligevel havde vi ikke lyst til at folk (med mange midler eller ej) skulle føle sig forpligtede til at medbringe store gaver og formulerede det derfor således:

“Hvis du synes vi skal have en gave og ikke selv finder på noget, har vi en ønskeliste hos Inspiration”.

På den måde håber vi at vi ikke lød som om vi overhovedet forventede at folk skulle medbringe gaver og at det var klart at der var tale om forslag frem for bestillinger. Da vi skulle sammensætte denne liste, sagde jeg til mig selv at jeg godt måtte putte nogle rigtig dyre ting på  (måske priser der ligger op af den førnævnte smartphone), men jeg havde simpelthen så svært ved at bevæge mig op over 1000kr så det blev der nu ikke meget af. Der var selvfølgelig også masser af ønsker i den mere beskedne ende :)

Udover at ønskelister altså kan være tidskrævende og upersonlige tager de alt det sjove ud af at give og modtage gaver og er langt fra en garanti for at man får det man ønsker sig alligevel. Langt vigtigere er det dog at der er normer der skal følges for hvad man kan skrive på og hvornår man skal videregive dem hvis ikke man vil virke krævende. Sikke et problembarn sådan en ønskeliste kan være :)

Måske vil det derfor være nemmere helt at undgå dem – selvom det selvfølgelig også gør det sværere at købe gaver når man står som gavegiveren.

Men når folk spørger mig hvad de skal give mig i gave mig føler jeg altid at det er lidt malplaceret. Er det ikke det DU skal finde ud af og som jeg skal blive overrasket over? ;)

 

Se også:

Posted under: På Krigsstien, På Tasterne

Leave a Reply