Shawty På Bloggen

Boller i karry: aftensmad på budget

Tilbudsjagt

I denne tid kigger jeg extra godt efter i supermarkets kølediske efter gode tilbud. Når man skal lave aftensmad kan kød godt være en dyr post, men man kan være heldig at finde noget kød der er ved at løbe på datoen til halv pris. Kødet fejler ikke noget, men supermarket får svært ved at sælge det efter “mindst holbar til” datoen og skyder det derfor af for en billig penge.

I går fandt jeg f.eks. en pakke fars (360g) der allerede var formet til kødboller til 15 kr ! Ikke nok med at det var halv pris, så var arbejdet med at forme dem allerede gjort. Nemt og billigt. Så vi skulle da have klassikeren boller i karry.

 

boller i karry

Fik først taget et billede da jeg spiste rester dagen efter, så det ser ikke lige så appetitligt ud som når det serveres frisklavet. Smagen fejler dog stadig ikke noget efter en tur i microbølgeovnen :)

 

En gang billig parboiled ris fra Xtra fra nederste hylde og en pakke champignion til 11kr røg også i kurven og resten havde jeg hjemme i gemmerne.

Opskriften

Ingredienser:

  • Ris (ca. 2 deciliter pr. person)
  • Kødboller (eller fars der formes til kugler med en spiseske)
  • Champignion
  • Fedtstof
  • 1 Stort (rød)løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 stærk Chilli (kan udelades)
  • Lidt CremeFine
  • Rosiner
  • Karry
  • Gurkemeje (mest for farven)
  • 1 Boullion Terning
  • Lidt fiskesauce
  • Salt, Peber, Sukker

Sådan gør du:

To gryder sættes over med vand, een til ris og een til kødbollerne (skal være stor). Tænd en sautepande eller anden pande med god plads (ikke for høj varme). . Når panden er varm hældes fedtstof på panden, samt masser af karry. Ved at “brænde” karryen af smager det af mere. Løg, hvidløg og chilli hakkes og kommes på panden når karryen har fået lidt varme. Rør rundt engang imellem og lad det ellers bare stå og passe sig selv på lavt blus. Imens rens og skær svampene og steg dem med løg og chili.

Når vandet er klart koges risene som der står på pakken. Når vandet i den store gryde koger puttes lidt salt ved og kødbollerne dumpes forsigtig i med en ske. Nogle opskrifter på kødboller siger at de blot skal have til de stiger til overfladen. Det kan godt være det er tilfældet hvis man laver nogle små nogle, men de her skulle altså have lidt mere, omkring 8-10 min. Jeg gav den bare fuld skrue på blusset og lavede dem uden låg. Er du i tvivl om bollerne har fået nok kan du tage en op og skære den over. Råt hakket kød er ikke så smart.

Når du synes svampene så småt er ved at være der er det tid til at lave karrysauce ! Jeg plejer t bruge en dåse kokosmælk som base for saucen men eftersom vi skal spare, kogte jeg istedet vand på elkogeren og hældte over og smuldrede en boullionterning i. Det lod jeg koge op og krydrede derefter med salt, peber, gurkemeje, mere karry, lidt fiskesauce og en teskefuld sukker. Jeg havde tilfældigvis en rest creme fine i køleskabet som jeg også hældte i. Det var meget heldigt da chilien jeg havde puttet i viste sig at være meget stærk! Men ellers er fløde/creme fine en luksusting man kan putte i hvis man har råd.

Rosiner giver et godt pift til retten og er en billig måde at få retten til at synes af mere. De kan enten serveres ved siden af så folk selv kan dosere eller puttes i retten nogle minutter inden den er færdig, hvis man vil have dem dejlig bløde.

Saucen jævnes ved at ryste lidt hvedemel  og vand sammen i en melryster (eller bare et tæt glas med låg). Blandingen hældes over retten mens der røres og efter et kort opkog er saucen jævnet (forudsat du ikke har lavet blandingen for tynd). Man kan også snyde og bruge farveløs jævner, men på budget laver vi det selvfølgelig selv !

Kødbollerne tages op af kogevandet og tilføjes resten af retten. Laver du kødbollerne over flere omgange, kan du sagtens tage dem op af gryden og ligge dem på panden sammen med svampe og sauce og lade dem blive færdige der. På den måde kan de også tage smag af karryen. Ris serveres ved siden af.

Normalt når jeg laver karryretter bruger jeg altid spidskommen, friske krydderurter (f.eks. koriander), lime, citrongræs og ingefær. Men nu tog jeg bare hvad jeg lige havde ved hånden og det kan også sagtens bruges. Bolller i karry er vist også mere danskernes bud på en karryret så helt autentisk Thai behøver den nok ikke være ;)

En dejlig mættende og nem ret der naturligvis kan varrieres alt efter hvilket grønt man vil have i den. Eneste tricky ved denne ret er at time boller, ris og resten af retten.

Budget

Fordi jeg havde lidt ingredienser derhjemme i forvejen kostede aftensmaden mig den dag:

  • Kødboller        30 kr (jeg købte to pakker)
  • Ris                       9 kr (og der er jo selvfølgelig masser tilbage)
  • Champignion   11 kr
  • Total                50 kr for to personer

Og så var der også rester til frokost i dag :)

Velbekommmen.

 

Se også:

Posted under: På Kogepladen, På Røven

Tagged as: , , , ,

Leave a Reply