Shawty På Bloggen

5 tips til at spare på madbudgettet

Vi kan ikke leve uden mad og meget af det andet som man finder i supermarkederne. Derfor er de daglige indkøb ofte en stor post på budgettet, men med lidt eftertanke er der penge at spare. Jeg har samlet 5 tips som jeg selv følger i forsøget på at holde madbudgettet i skak.

1. Lav et madbudget

For at spare på madbudgettet skal man først og fremmest have et madbudget.

Hvis man vil spare penge er det altid en god ide at starte med at finde ud af hvor ens penge typisk forsvinder hen, ved at samle kvitteringer for en periode (f.eks. en måned). Det er ofte en øjenåbner hvor mange penge man bruger på småting der måske godt kunne spares væk og det er første skridt til at lægge en plan for hvor der skal spares.

budget

Find derefter ud af hvor meget du vil bruge på madbudgettet pr. måned og læg det til side, så du hele tiden har overblik over hvor meget du har brugt.
Se her hvor meget du ca. kan forvente at skulle bruge på mad og dagligvarer hvad end du er single eller er en familie på fire.

Det kan være du hver måned hæver hele dit madbudget og lægger i en særskilt pung, så du løbende kan se hvordan pengene svinder ind. Alternativ kan du lave en separat konto med tilknyttet dankort, som du kun bruger når du handler i supermarkedet. Er i flere i husstanden kan i få lavet hvert jeres kort til kontoen så det altid er muligt for jer at handle ind. Få evt. sat en sms service op der fortæller dig når du har brugt halvdelen af budgettet, så du kan nå at hive i bremsen. Man begrænser sig helt automatisk når man kan se at middlerne altså ikke er uendelige.

Hvordan du end vælger at gøre, er det smart at have en øvre grænse og en metode til løbende at holde overblik over budgettet. Der findes selvfølgelige også online hjælpemiddler til at lægge et budget.

2. Planlæg hvert indkøb

Skriv en indkøbsliste hjemmefra og gå slavisk efter den i butikken. Det er klart den mest effektive måde at undgå impulskøb, som ofte er dem der sprænger budgettet. Jeg bruger en note app ved navn Clear til hurtigt at skrive indkøbslister og til at tjekke varerne af imens jeg handler.

clear

App’en Clear gør det nemt for mig at lave og følge en indkøbsliste hvilket er med til at mindske mine impulskøb.

 

Bonus: Det er nemmere at have tingene skrevet ned frem for at have dem i hovedet. Der er især fare for at glemme noget når først du rammer det overvældende supermarked. Men hvis du planlægger dit indkøb og skriver ned hjemmefra, undgår du at glemme noget vigtigt og skulle tilbage igen! Hvis du som jeg bruger en app på din mobil har du også altid mulighed for at skrive ting på indkøbslisten du kommer i tanke om du mangler.

3. Kig ned

Som jeg før har nævnt befinder discountvarerne sig ofte på de nederste hylder i supermarket. Der er altså penge at spare hvis du husker at kigge ned når du handler.

nederste hylde supermarket

Selvom der kan være gode tilbud at finde i øjenhøjde, er det oftes billigere at handle fra supermarkedets nederste hylder, hvor supermarkets egne mærker bor. Er man stadig i tvivl om hvad der bedst kan svare sig kan man ty til råd nr. 4.

4. Hold øje med kiloprisen

Man kan hurtigt miste overblikket over hvad der er billigst når man f.eks. skal købe frugt, kød, tandpasta eller shampoo. En nem måde at lure hvor du får mest for pengene er at sammenligne kilopriser.

IMG_2834

Kød bliver oftes billigere hvis man vælger storkøb. Men her er der også en fedtprocent at tage hensyn til, så derfor er det billigere at nøjes med et halvt kilo hakket svinekød.

5. Brug et indkøbsnet

Der er mange penge at spare ved at medbringe eget indkøbsnet frem for at ødsle madbudgettet væk på supermarkets plastikposer. De få kroner pr. gang virker ligegyldige, men det løber hurtigt op. Du kan ofte købe et indkøbsnet i supermarkedet kun få kroner dyrere end plastikposen og den kan typisk bruges mange år frem. Indkøbsnettene kan selvfølgelig også fåes i mere moderne og derfor dyrere versioner, men passer du på den burde pengene stadig være tjent hjem.

Se hvor meget supermarket tjener på at sælge poser (bemærk at artiklen er fra 2009)

Bonus: Der er typisk bedre plads i et indkøbsnet og det er nemmere at pakke sine varer i en stivere pose. De er også nemmere at pakke bag på cyklen eller i cykelkurven. Desuden er det bedre for miljøet :)

Jeg håber mine tips kan hjælpe dig med at spare lidt på indkøbene og så vil jeg ellers ønske dig god fornøjelse :)

Se også:

Posted under: På Røven

Tagged as: , , , , ,

Leave a Reply